סקר שבוצע בשנת 2021 מגלה כי 60.7 אחוז מהמשרות במדינת ישראל מיוצרות על ידי עסקים קטנים. עסקים קטנים הם עסקים שמחזור מכירות שלהם לא עולה על 20 מיליון ש"ח בהם מועסקים חמישה עובדים לכל הפחות ועשרים עובדים לכל היותר. עסקים בעלי פחות מחמישה עובדים ומחזור מכירות של מיליון ש"ח ומטה מכונים עסקים זעירים.
פתיחת עסק קטן
פתיחת עסק קטן, אשר משמעותה היא הצטרפות לעולם העסקי, דורשת תשומת לב רבה ומעקב אחר שלבי הקמת העסק. זאת, משום שצעד אחד שגוי או החלטה אחת לא נבונה עלולים להוביל להפסדים כלכליים של העסק, ולעיתים אף להכניסו ברשימת עסקים קטנים למכירה. בעת פתיחת עסק מתחיל יש לעקוב אחר ההוראות הבאות:
- אפיון העסק: על בעל העסק להגדיר את מאפייני העסק, קהל היעד של העסק, שמו, תחום העיסוק של העסק, מוצרי המכירה והשירותים אותם העסק מעניק, מיקום העסק ועוד.
- תוכנית עסקית: הכנת מסמך ראשוני המתאר את מבנה העסק, ומתווה את דרכו הלכה למעשה. בין השאר יכללו בתוכנית תחזיות פיננסיות, צפי לתשואה עתידית ועוד.
- רישום העסק: על בעל העסק לרשום אותו ברשויות, ולהגיש בקשה לקבלת רישוי עסקים.
ליווי מקצועי של עסק קטן
הקמת עסק והצלחתו מסבות כבוד רב לבעליו אולם הן כרוכות בעבודה קשה ומרובה. על בעלי העסק לוודא כי עובדי החברה מתנהלים כהלכה, וכי השירותים אותם מעניק העסק נעשים באופן מקצועי ואיכותי. עליו להקפיד בנוסף על שמירת קשר עם לקוחות מרכזיים של העסק, ולפרסם ולשווק אותו. אחריות נוספת המוטלת על בעלי העסק, היא שמירה על המאזן הכלכלי של העסק ורווחיותו. זוהי ככל הנראה המשימה המאתגרת והמשמעותית ביותר, הואיל ורוב העסקים הקטנים בארץ מונעים בשל מניעים רווחיים. בעוד עסקים גדולים מעסיקים אנשי מקצוע לכל תחום, לרבות איש מקצוע אשר התחום הפיננסי הוא תחום התמחותו, אצל עסקים קטנים לרוב לא תימצא האפשרות הזו, והאחריות תיפול רובה ככולה על כתפי בעל העסק. אי לכך ובהתאם לזאת, מומלץ לבעלי עסקים קטנים לפנות לחברת ייעוץ וליווי עסקי, המתמחה בפן הפיננסי והכלכלי. כדאי לערוך סקר שוק מקדים אשר יאתר חברה מוכרת בעלת ניסיון בעולם העסקים. ניסיון עסקי שווה לאין ערוך בתחום בו כל החלטה ומהלך יכולים לקבוע את עתיד העסק.